Iedereen heeft ermee te maken, een enorme toename in videobellen tegenover fysieke vergaderingen
Uit onderzoek van de Universiteit van Sandford blijkt dat dit echter vele malen intensiever en vermoeiender is dan de traditionele vergadering.
Hoe komt dit? De onderzoekers hebben 4 hoofdredenen ontdekt en hebben ook tips om dit te verbeteren.
1: Veel oogcontact met andere deelnemers is erg intensief.
In een normale vergadering kijk je afwisselend naar de deelnemers, de omgeving en andere dingen om je heen.
Terwijl je in een videovergadering intensief naar andere deelnemers kijkt, hierdoor focust je brein zich op alle deelnemers.
Ook kan het bij gebruik van grote monitoren voorkomen dat de andere deelnemers in verhouding erg groot zijn, je hersenen interpreteren dat alsof iemand ook dichterbij zit wat het voor je hersenen ook intenser maakt.
De oplossing: Bij een groot scherm gebruik niet de full screen modus, maar maak het scherm bewust wat kleiner, of ga wat verder weg van je scherm zitten, dit kan doormiddel van een extern toetsenbord en muis.
2: Jezelf zien tijdens de video call is vermoeiend.
Het klinkt een beetje gek, maar uit studies blijkt dat mensen kritisch op zichzelf worden en zich anders gaan gedragen wanneer ze zichzelf in een spiegeling zien.
In de meeste videobel tools zie je jezelf terug in beeld, dit heeft voor je hersenen het zelfde effect als in een spiegel kijken en is hierdoor extra vermoeiend.
De oplossing is simpel. Nadat je de meeting gestart bent en gezien hebt dat het beeld in orde is zet je de preview van jezelf uit.
3. Je bent minder mobiel tijdens een videovergadering.
Je merkt het misschien wel tijdens telefoongesprekken: je gaat rondlopen, bewegen, rondjes draaien etc.
Dit stimuleert je cognitieve zintuigen die hierdoor beter werken, dit geeft je een beter gevoel, en is ook een natuurlijker gedrag voor mensen, tijdens een video call zit je echter stil achter je camera.
De oplossing: Denk na over je (zit)positie voor een video call en over de indeling van je werkplek.
Misschien kun je de laptop wat hoger zetten en staan tijdens de meeting, hierdoor kun je jezelf iets meer bewegingsvrijheid geven, hierdoor heb je wat “wiebelruimte”, blijf je scherper en wordt vergadering minder vermoeiend.
4: De cognitieve belasting is hoger door minder non-verbale communicatie.
Ondanks dat we elkaar zien tijdens een videovergadering mis je toch nog een deel non-verbale communicatie die je normaal wel ziet, denk aan een lichaamshouding of een bepaald handgebaar, daarnaast hebben we op het moment vaker afleidingen van huisgenoten, kinderen of dieren die juist verwarrende non-verbale communicatie kan uitstralen naar de deelnemers, beide zaken zijn extra vermoeiend.
De oplossing: Tijdens lange videovergaderingen een audio-only momentje inlassen, zet je webcam even uit, en gun je zelf een loopje door je werkruimte (dit kan makkelijker met een draadloze headset natuurlijk), of beweeg wat meer binnen de omgeving die je hebt (beweeg binnen de ruimte die de kabel van je headset je geeft)
Recent Comments